روستاي کندلوس نگين همیشه سبز مازندران
حسن ویسی
بهمن 21, 1398
اخبار
2,310 بازدید
اگر از هیاهوی زندگی شهری و جنجالهای روزانه کلافه شدهاید و به دنبال جایی هستید که بتوانید کمی با خود خلوت کنید و آرامش گم شده خود را به دست آورید، جایی هست که شاید کمتر نامش را شنیده باشید ولی زیباییهایش به قدری است که شما را مدهوش خواهد کرد. جایی که سادگی مردمانش انسان را به یاد زلال چشمهها میاندازد. نامش کندلوس است، روستایی کوهستانی در خطه سرسبز مازندران که با آهنگ زیبای طبیعتش، به مسافرانش آرامش را هدیه میدهد…
روستاي کندلوس نگين همیشه سبز مازندران

روستای کندلوس با تاریخی ۴۰۰۰ ساله، در دل کوهستانهای البرز، چشم براه همدمی است تا سفره دل باز کند و از زنان و مردانی پاک سرشت و سختکوش سخن گوید.
این روستا بحق و به انصاف یکی از زیباترین روستاهای ایران محسوب میشود که همچون نگینی در دل طبیعت زیبای البرز شمالی میدرخشد. کندلوس، در امتداد دره زانوس و منطقه سرسبز کجور، یکی از اولین و کهنترین سکونتگاههای بشر در استان مازندران قرار دارد.
روستاي کندلوس نگين همیشه سبز مازندران
برای رفتن به کندلوس باید در جاده چالوس بعد از گذشتن از شهر مرزنآباد، ۶ کیلومتر رانندگی کنید تا به جادهای فرعی و آسفالته در سمت راست به نام دوآب کجور برسید، بعد از پیمودن ۴۲ کیلومتر در همین جاده زیبا و باتوجه به تابلوهای موجود در مسیر وارد کندلوس میشوید.

اگر به روستاهای مختلف ایران رفته باشید و آنها را با کندلوس مقایسه کنید، اولین خصوصیتی که متوجه آن میشوید، پاکیزگی و حفظ بافت سنتی خانهها در این روستاست. در همه جای روستا سطلهای زباله وجود دارد و همه اهالی در حفظ زیبایی و پاکیزگی دهکده تلاش میکنند، پس یادمان باشد ما گردشگران هم باید با احترام به این فرهنگ والا و خودداری از ریختن زباله و صدمه زدن به طبیعت، در حفظ این زیبایی سهیم باشیم.
با توجه به این که میهن عزیزمان ایران، در طول هزاران سال تاریخ تاریک و روشن خود، بارها عرصه تاخت و تاز بیگانگان و دشمنان داخلی و خارجی بوده و بیشتر آثار تمدن و اشیاء و کتابخانهها و اسناد تاریخی شهرهای آن، با این جنگها از بین رفته است، باید فصلهای ناگفته تاریخ را در دل روستاهای این سرزمین جستجو کنیم.
تعداد زیادی از روستاهای ایران، به دلیل قرار گرفتن در مناطق صعبالعبور و کوهستانی، از گزند این ویرانیها و حملات وحشیانه در امان بوده و میتوانند کمک بزرگی به روشن شدن تاریخ کشورمان کنند.
در این بین، کندلوس گواه روشنی است که کشف اشیاء باارزش تاریخی مانند جامهای سفالی و ابزارهای زندگی و کشاورزی، سلاحها و قفلها و اشیاء زینتی، نمایانگر تمدن کهنی است که قدمت آن حداقل به ۴۰۰۰ سال میرسد.
روستاي کندلوس نگين همیشه سبز مازندران
این روستا در منطقهای خوشآب و هوا و در بین کوههای پوشیده از جنگل قرار گرفته و رودخانهای پرآب از میان روستا میگذرد. در اطراف روستا چند چشمه آب با خواص درمانی وجود دارد که مردم از آنها برای مصارف گوناگون استفاده میکنند.
قدم زدن در کوچههای سنگفرش شده روستا و در زیر سایهسار درختان بید و شنیدن آواز پرندگان و لمس نور خورشید که رقص کنان از بین شاخ و برگ درختان میگذرد، آدمی را به یاد تابلوهای نقاشی میاندازد که همیشه آرزوی دیدنش را داشته است.
یکی از جاذبههای کندلوس خانهها و کلبههای زیبایش است. در ساختن خانههای روستا از مصالحی که در طبیعت اطراف یافت میشود استفاده شده و بیشتر خانهها به شکل سنتی، با دیوارهای کاهگلی و چوبی بنا شدهاند.
حیاط همه خانهها با باغچههای زیبا و گلدانها تزئین شده و حصاری چوبی اطراف آن را فرا گرفته است.
سقف خانهها از چوب و پوست ضخیم درختان پوشیده شده است و هنگام بارش باران و مرطوب شدن این چوبها، عطری دلانگیز در فضای خانهها میپیچد. در گویش محلی به این خانهها کلهچو میگویند.
فضای داخلی کلهچوها معمولا با جاجیم و صنایع دستی زیبا تزیین میشود و عطر چوب و کاهگل و گلهای خوشبو همیشه به مشام میرسد. درون خانهها از گرمای محبت و صمیمیت اعضای خانواده، گرم و به نور ساده زیستی و قناعت، روشن است.

موسیقی در بین اهالی کندلوس جایگاه خاصی دارد. مردم در جشنها و مراسم مختلف به نواختن نی، دهل و سرنا میپردازند و همین موضوع نشانگر ذوق و روحیه بالای اهالی خونگرم کندلوس است.
صدای آرامبخش جویبارها و نغمه پرندگان و طبیعت زیبای منطقه، همه و همه دست به دست هم داده تا موسیقی به عنوان فرهنگی جدانشدنی با زندگی مردم عجین شود.
موزه کندلوس :
اولین موزه روستایی جهان که به همت دکتر علی اصغر جهانگیری بنا شده است و در کتار مهمانسرا و رستوران قرار دارد .
یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه، موزه مردمشناسی و موزه گیاهشناسی کندلوس میباشد که اطلاعات بسیار جالب و مفیدی درباره تاریخ کهن و تمدن پررمز و راز این دیار، در اختیار ما میگذارد. در این موزه منحصر به فرد، آثار و اشیای تاریخی کشف شده در کندلوس و مناطق دیگر به نمایش گذاشته شده و همه روزه پذیرای مهمانان و گردشگران داخلی و خارجی میباشد.
این موزه که در سال ۱۳۶۸ افتتاح شد حاصل تلاش کمنظیر آقای دکتر علیاصغر جهانگیری یکی از اهالی دلسوز و زحمتکش همین روستاست که نقش بسزایی در آبادانی کندلوس داشته است.
دکتر جهانگیرى، موسس مجموعه فرهنگى کندلوس درباره زادگاهش کندلوس مىگوید: کندلوس که بخشى از کجور مازندران محسوب مىشود، در دامنههاى سرسبز و کوهستانى البرز در منطقه کجور مازندران قرار گرفته است و شاهد تمدنهاى گوناگونى در ادوار مختلف تاریخ بوده و نشانههایى از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را در خود جاى داده است.
مردم کندلوس خانههایشان گلى ولى چشمههایشان گوارا، امکاناتشان اندک، اما مهربان و مهماننواز، سوخته از آفتاب و رنج کشیده از زمانه ولى صبور و بردبارند. هنوز بانگ خروس و پرندگان رنگدهنده روزشان و زوزه شغال و صداى رودخانه زمزمه خواب شبانگاهشان است.
کار و پیشه اهالى این دهکده از قدیمالایام تهیه و تولید چوب و زغال در زمستان و کشاورزى در تابستان بوده است و اکنون به دلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالى علاوه بر کشاورزى به خیاطى و نجارى روى آوردهاند.
از صنایع دستى این دهکده مى توان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمى چارخانه دستباف) جوراب، دستکش و بلوز پشمى گلدار و نمدمالى اشاره کرد.
به گفته وى، علاوه بر نى (نى هفتبند) که متداولترین آلت موسیقى کندلوس است، دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت قابل توجهى در این منطقه برخوردار است. سرنا در محل به پسپسى معروف است که از چوب شمشاد تراشیده مىشود.
مردم دهکده کندلوس بخصوص بومیان آن سفیدپوست و در بعضى موارد بور و چشم آبى هستند. اهالى کندلوس مردمانى مهربان و مهمان نوازند و هرگز محبتى را بىپاسخ نمىگذارند. در این این دهکده گدا وجود ندارد مردم عموما قانعاند و پرتلاش. با آن که ۹ ماه از سال اکثر خانهها خالى از سکنه است و درهاى همه منازل هم باز است، هرگز سرقت، قتل و جنایت در این دهکده صورت نگرفته است.
در این دهکده به ندرت شنیده شده است که زنى طلاق گرفته باشد. زنان بیشتر از مردان براى تامین هزینه زندگى و خانواده تلاش مىکنند. آسیاب کردن گندم، سفید کردن خانه، شکستن هیزم براى تنور، دوشیدن گاو، جالیزکارى و کاشتن سبزى خوردن ازجمله وظایف قطعى یک زن کندلوسى به شمار مىرود.
ازجمله مراسم بسیار زیبایى که در نوروز و حلول سال نو اجرا مىشود مراسم سال مج (خوشقدم) میباشد که به شرح ذیل است:
ابتدا نام چند کودک یا نوجوان خانواده را انتخاب و با استخاره از قرآن مجید نام هر یک که خوب آمد به عنوان سال مج انتخاب مىشود. این کودک یا نوجوان به محض تحویل سال نو با سینى محتوى کلامالله مجید، سبزه، شیرینى و یک ظرف پرآب قبل از دیگران وارد خانه مى شود و با ظرف آبى که در دست دارد آب در گوشه اتاقها مىریزد و به این ترتیب سالى پربار و پربرکت براى خانواده به ارمغان مىآورد.
ازجمله فعالیتهایى که به کندلوس در کنار زیبایىهاى طبیعى جلوهاى خاص بخشیده و موجب شده است، این دهکده از شهرت بسزایى برخوردار شود، برپایى دو موزه مردمشناسى و موزه گیاهان دارویى است.
موزه مجموعه فرهنگى کندلوس یکى از موزههاى منحصر به فرد استان مازندران است که از غنی ترین موزه های کشور است در آن آثارى از سفال، آبگینه، سکه، ظروف چینى و وسایل روشنایى از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه و بخش اسناد و کتب خطى، ادوات موسیقی، انواع عینکها و قفل و قیچیهای قدیمی، نسخ خطى کلامالله مجید، دیوان اشعار، عقدنامه و فرامین حاکمان جمعآورى شده است.
داشتن طبیعت دلانگیز، موزه و آثار تاریخی، بافت سنتی و آداب و رسوم جالب مردم مهماننواز این روستا، هر مسافری را مجذوب خود خواهد کرد. به هر حال اگر تاکنون به کندلوس نرفتهاید، سفر به این دهکده زیبا را به شما توصیه میکنیم.
یک نظر
تعقيب: جشن فردینماشو99درکندلوس - بنیاد جهانگیری